Marmet

Hertfordshire

Marmet is waarschijnlijk na Silver Cross het grootste merk kinderwagenbouwers geweest in Groot-Brittannië.

Volgens verschillende personen werden door Marmet de beste kinderwagens gebouwd.

Marmet Limited is opgericht in 1912 door E.T. (Edward Thompson) Morriss
De handelsnaam Marmet is een anagram van van zijn initialen (E.T.M) en zijn vrouw (A.R.M.). Hij bedacht de naam toen hij zittend boven in een open dubbeldekker langs de Lords Cricket Ground kwam in begin 1912.
Zijn zoon, Howard, kwam ook in het bedrijf en was voornamelijk verantwoordelijk voor het ontwerp en de productie van de wagens.

Het bedrijf was gevestigd an de Icknield Way in Letchworth. Nadat het bedrijf in 1972 was verkocht aan Restmor , zijn de gebouwen afgebroken en vervangen door huizen. De naam Marmet Ave op deze plaats doet nog wel herinneren aan het verleden.
Er was ook een kleinere vestiging in Edinburgh, voornamelijk als distributiecentrum voor de Schotse markt maar ook kinderwagenkappen werden hier gemaakt. Ook deze vestiging is inmiddels gesloopt.

In de jaren '30 word de vorm van de wagens ingrijpend veranderd. Van uit de medische wereld werd aangegeven dat de diepe bakken ongezond waren in verband met het gebrek aan luchtcirculatie. De bakken moesten daarom minder diep worden maar ook niet te ondiep zodat het kind er uit kon vallen. Marmet was één van de eerste grote merken die de bakken aanpaste en in 1936 hadden ze het hele assortiment aangepast.
In '36/'37 werden de Marmet wagens veel groter en dit ondersteunde Marmet via advertenties. Marmet had 'Craft Prams' overgenomen, een fabrikant die de grootste kinderwagens bouwde op basis van een 'C-veer chassis'.
Voor de Marmet wagens bleef men het pijpframe-chassis gebruiken.

Het model Queen, aanvankelijk geproduceerd onder de naam Lady, was het absolute topmodel van Marmet van 1953 tot het midden van de jaren '60.

Marmet produceerde later ook de wagens van de merken LBC(London Baby Coach), Sol en Millsons of London.

Scroll naar boven