Geta

Amsterdam

Ofschoon we een foldervermelding hebben met 'Geta anno 1889' lijkt het erop dat de Geta kinderwagenfabriek in 1919 werd opgericht door twee broers namelijk Jan Adolf Tielkemeijer en Cornelis Tielkemeijer en was gevestigd in Amsterdam aan de Oude Zijds Voorburgwal 142-146 (Hoek Blauwlakensteeg). Geta komt van GEbroeders Tielkemeijer Amsterdam. Geta had twee eigen winkels, aan de Bilderdijkstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal. In en na de oorlog werkten bijna alle familieleden in de fabriek.

Personeel van de Getafabriek te Amsterdam incl. de directie aan de linker kant.
Jan Adolf in stofjas en Cornelis met hoed.

Foto uit 1963 van de Blauwlakensteeg.
Bij volledige vergroting is op de borden aan de hekken Geta nog zichtbaar.

In 1945 hebben de (schoon)zonen van Jan Adolf, die zelf met pensioen ging, de fabriek over genomen. Cornelis Tielkemeijer ging, samen met zijn vier zonen, Kees, dolf, Jan en Bertus, zelf een kinderwagenfabriek opzetten in Huizen N.H. en de naam werd Irene.

Eind jaren 40/ begin jaren 50 stapte Jan Tielkemeijer uit het bedrijf. Eind jaren 50 deed Jan A dit ook en Joop Tielkemeijer begin jaren 60.
De Geta kinderwagenfabriek heeft bestaan tot eind jaren '60.
De winkels gaan dan nog enige jaren verder als importeur van wagens uit het Oostblok (Zekiwa?) en grossier voor Mutsaerts. Rond 1973 is Geta officieel gestopt met alle activiteiten.
(bronnen: Kick Tielkemeijer,  Joke Rikkers-Arisz (kleindochter van Jan Adolf Tielkemeijer) en Jan Tielkemeijer)

Scroll naar boven